Psychosomatiek

De psychosomatisch fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van spannings– of stressgerelateerde klachten en onbegrepen lichamelijke klachten.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. Lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen wat een gevoel van onbegrip kan geven. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst. Bepaalde levensomstandigheden kunnen invloed hebben op deze lichamelijke klachten waardoor uw weerstand zowel fysiek als mentaal afneemt en psychosomatische klachten kunnen ontstaan.

Onze psychosomatisch fysiotherapeut Elbert Muller begeleidt u in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Samen met de fysiotherapeut werkt u aan uw balans. Hij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten, waaronder uw leef- en werkomstandigheden, bij de behandeling. Er wordt van u een eigen inbreng en een actieve inzet verwacht in het herstel- en veranderingsproces.

Het complexe karakter van psychosomatische klachten vraagt veelal om een samenwerking met deskundigen zoals arts of specialist, psycholoog, bedrijfsarts en/of andere disciplines.